Wat is een IP camera?

Tegenwoordig zijn er vele soorten beveiligingscamera's te krijgen. Maar wat is nu eigenlijk een IP camera?

Een IP (Internet Protocol) camera is een camera met een netwerkaansluiting. Hierdoor kan een IP camera direct op jouw computernetwerk functioneren. Een IP camera wordt ook wel netwerkcamera genoemd. Aansluiten op het computernetwerk kan met een ethernetkabel of (afhankelijk van de camera) via wifi. Foscam heeft zowel binnen IP camera's als buiten IP camera's. Daarnaast zijn er Pan-Tilt IP camera's voor zowel binnen als buiten beschikbaar.

Hoe werkt een IP camera?

IP camera's maken gebruik van het Internet Protocol. Dit houdt in dat je camerabeelden kan streamen via het internet en dat je live kunt meekijken met wat er zoal gebeurt in en om het huis (of bedrijf). Beelden worden omgezet in digitale data en via internet verzonden. Vervolgens kun je de beelden overal ter wereld bekijken op je computer, tablet of smartphone.

 

Wat kunnen IP camera's?

Dat verschilt uiteraard per camera. De meeste camera's kunnen beweging en geluid detecteren. Er zijn ook camera's die kunnen inzoomen op personen of objecten. Maar de ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. Nieuwe technologieën hebben hun intrede gedaan in de meest recente modellen van Foscam, zoals AI persoonsdetectie en gezichtsherkenning.

 

Digitale data van IP camera's opslaan

De beelden en geluidsfragmenten kunnen op diverse manieren worden opgeslagen. Dit kan lokaal op een Micro SD-kaart in de camera. Of bijvoorbeeld op de harde schijf van je computer of netwerk video recorder. Daarnaast zijn er nog meer opties zoals een NAS of opslag in de Foscam Cloud.

 

Geavanceerde software voor IP camera's

Een verschil met reguliere beveiligingscamera's is dat IP camera's beschikken over een chip waar geavanceerde software op gezet kan worden. Nieuwe of verbeterde toepassingen kunnen daardoor ook makkelijk gedownload worden op je IP camera.

 

IP camera's met bewegingsdetectoren

De software en de chip in de IP camera maken het mogelijk dat je camera beweging kan detecteren. Vaak kunnen er ook detectiezones ingesteld worden, gebieden waarin objecten of beweging kunnen worden gedetecteerd. Als dit gebeurt, kun je een notificatie naar je smartphone of tablet laten sturen.

Slimme camera's

De meest recente Foscam IP camera's werken met Amazon Alexa, Google Assistant, Homey en andere SmartHome apparaten. Daarnaast zijn er steeds meer slimme toepassingen mogelijk bij Foscam IP camera's zoals gezichtsdetectie en gezichtsherkenning, voertuigdetectie en dierdetectie.

 

 

Is een Foscam IP camera beveiligd?

Ja, de Foscam IP camera's zijn beveiligd. Alle communicatie met de app en VMS is encrypted. Bij installatie van een Foscam IP camera is de gebruiker verplicht om een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Deze moet voldoen aan minimumeisen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken. Zonder correct gebruik van gebruikersnaam en wachtwoord krijg je geen toegang tot de camera.

Top 5 Foscam IP camera's

Foscam X5 Foscam C2M Foscam FI9912P Foscam S41 Foscam D4Z
X5 C2M FI9912P S41 D4Z
Zeer complete 5MP Pan/Tilt instapper voor binnen Perfecte 2MP camera voor binnen, verkrijgbaar in zwart en wit Zeer goede 2MP buitencamera, met aluminium behuizing, in zwart of wit 4MP buitencamera met spotlight (wit licht) en Infrarood LED's 4MP Pan/Tilt/Zoom wifi buitencamera