Wat mag je filmen met een beveiligingscamera?

Beveiligingscamera regels

Je mag alleen dat deel filmen dat nodig is om je huis te beveiligen, je eigen bezittingen. Je mag dus niet het huis of de tuin van de buren filmen. Je mag in principe ook niet de openbare weg filmen. Als je toch (een deel van) de openbare weg filmt omdat het echt niet anders kan, zorg er dan wel voor dat je de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk schendt. 

Maak kenbaar dat er een camera hangt, bijvoorbeeld met een waarschuwingsbord. Je mag dus niet stiekem andere mensen filmen, dat is verboden en strafbaar. Het doel is om je eigen bezit te beschermen!

Lees alles over de regels die in dit geval van toepassing zijn op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Wat mag je met de beelden doen?

De beelden van je camera mag je binnen huiselijke kring bekijken. Als iemand (herkenbaar) gefilmd is, mag je deze beelden alleen publiceren als de gefilmde persoon hier toestemming voor geeft. Doe je dit zonder toestemming dan is er sprake van privacyschending.

Beelden mogen wel gebruikt worden voor bewijs van een overtreding of misdrijf door de politie na aangifte. Deze beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden. 

 

Gevolgen als je je niet aan de regels houdt

Op het moment dat je de openbare weg of (bezittingen van) buren filmt, geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit houdt in dat je rekening moet houden met privacywetgeving en dat je strafbaar kunt zijn als je een overtreding maakt. De Autoriteit Persoonsgegevens is de enige instantie voor deze vorm van toezicht die sancties kan opleggen. Politie en gemeente hebben geen mogelijkheid om sancties op te leggen of te eisen om te stoppen met cameratoezicht. Het enige wat zij kunnen doen is een goed gesprek aangaan met de betrokkenen.