De beste hoogte voor een beveiligingscamera

In deze blog proberen we uit te leggen wat de beste hoogte is om een beveiligingscamera op te hangen. Om te bepalen hoe hoog een camera moet hangen is het belangrijk te weten waarvoor de camera gebruikt gaat worden. Lees er alles over in het vervolg van deze blog.

Doel van de camerabewaking

Waarvoor ga je de camera gebruiken? Wil je overzicht houden over een groot terrein? Wil je mensen of gezichten kunnen onderscheiden? En waar moet je nog meer rekening mee houden?

Als je graag overzicht wilt houden over een groot terrein, dan kun je de camera hoger ophangen. Hoe hoger, hoe groter het overzicht. En hoog opgehangen beveiligingscamera's zijn ook moeilijk te blokkeren door kwaadwillenden, ze kunnen er moeilijk(er) bij.

Wil je echter personen of zelfs gezichten kunnen onderscheiden, dan moet je de camera wat lager ophangen om de persoon goed in beeld te krijgen. Denk hierbij aan een hoogte van circa 2.5 tot 3 meter. Lager dan 2.5 meter is niet echt handig omdat dan het zicht makkelijker geblokkeerd kan worden door handen of andere voorwerpen.

 

Mag ik een bewakingscamera ophangen?

Het gebruik van camera's is toegestaan, in sommige gevallen ook als de openbare weg hierbij in beeld komt. Belangrijk is om uit te zoeken wat er mogelijk is op het gebied van opslag van opgenomen beelden en vooral wat je daarmee wilt doen. Voor het gebruik van opgenomen beelden als bewijslast voor een inbraak zijn wetten en regels. Lees hier meer over in de blog: Wat mag je filmen met een beveiligingscamera?

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hierover hele duidelijke informatie staan op haar website: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/cameratoezicht.

 

Camera buiten ophangen

Je kunt camera's prima buiten ophangen als ze gebruikt worden als 'voorzorgsmaatregel' of bijvoorbeeld voor de beveiliging van je producten. Je houdt dan toezicht op je eigen bezit. Vaak lopen inbrekers jouw huis of bedrijf liever voorbij als ze camera's zien hangen. En houd rekening met de privacyregels!

Camera binnen ophangen

Camera's binnen ophangen is geen enkel probleem. Je kunt met de camera's alles in je huis in de gaten houden en je kunt ook notificaties van bewegingen ontvangen zodat je gewaarschuwd wordt als er onverwachte activiteiten plaatsvinden. Bekijk ook onze beste binnencamera's

 

Op welke hoogte hang ik mijn bewakingscamera?

Zoals eerder vermeld is de hoogte waarop de camera moet hangen afhankelijk van waar de camera voor gebruikt wordt. En daarnaast is het ook goed om te weten of de camera een zoomlens heeft en wat de kijkhoek van de camera is.

Moet de camera personen/gezichten herkennen, hang hem dan op 2.5 tot 3 meter hoogte. Als je de camera hoger hangt dan krijg je wel meer overzicht, maar dan kan het zijn dat personen minder  herkenbaar zijn.

Camera's die juist veel bereik moeten hebben kun je hoger ophangen. Maar wij adviseren niet hoger te gaan dan circa 12 meter. Bij camera's die hoger hangen kan het beeld vervagen, minder scherp worden. Bekijk ook onze blog over andere voor- en nadelen van IP beveiligingscamera's.

 

Tips voor het ophangen van je camera

  • Maak gebruik van de ophangbeugels die al dan niet worden meegeleverd met je camera
  • Verdiep je in de wetten en regels, de privacybescherming en dergelijke 
  • Bedenk eerst waarvoor je de camera gaat gebruiken

 

Ophangbeugels voor IP camera's

Foscam heeft voor een aantal van haar camera's speciaal daarvoor gemaakte ophangbeugels of lasdozen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Foscam FABD4, de waterdichte lasdoos voor de Foscam D4Z. Of deze hoek-ophangbeugel, geschikt voor een aantal van onze buiten IP camera's zoals de Foscam SD2 of SD2X