Wat is een PTZ camera en hoe werkt het?

Wat is een PTZ camera en hoe werkt het?

De basis van PTZ: pan, tilt, zoom en andere functies

Draaien en kantelen

De camera draait horizontaal (pannen) en kantelt verticaal (tilten). Hierdoor kun je een veel groter deel van een ruimte bekijken en bewaken.

 

Zoomen

Daarnaast beschikken deze camera's over optische zoom. Met deze functie kun je inzoomen op personen of voorwerpen. Door in te zoomen met de optische zoom haal je het beeld dichterbij zonder verlies van kwaliteit.

 

Cruising / patrolling

Foscam PT IP camera's beschikken over een 'cruising' of 'patrolling' functie. Met deze functie kun je de camera, vanuit de app of VMS, beelden laten maken van vooraf ingestelde plekken (presets).

Camera's kunnen met vaste tussenposes van de ene preset naar de volgende 'cruisen'. De cruise-modus bij Foscam IP camera's wordt na 2 uur automatisch uitgeschakeld om de levensduur van de hardware te verlengen.

 

Verschillende PTZ camera's

PTZ Dome

Dome camera's zijn camera's die door het gebruikte materiaal uitstekend bestand zijn tegen vandalisme en extreme weersomstandigheden. De naam is gebaseerd op zijn uiterlijk, meestal heeft de camera veel weg van een 'koepel'. Een voorbeeld van een dome camera met PTZ-functie is de Foscam D4Z.

 

PTZ Speeddome

Ook zijn er PTZ Speeddome camera's (voorbeeld Foscam SD2X). Een speeddome camera kan bijna 360° 'in het rond' filmen. Ze bewegen en draaien snel (van links naar rechts en van boven naar beneden) en bestrijken daardoor een groot bewakingsgebied. Vaak kunnen ze ook uitstekend in- en uitzoomen op het te bewaken gebied.

 

De voordelen van PTZ camera's

  • Met een PTZ camera heb je een groot bereik, met weinig tot geen dode hoeken;
  • PTZ camera's kunnen draaien, kantelen en inzoomen op een object;
  • Foscam heeft PTZ camera's met tot wel 18x optische zoom;
  • Groot nachtzichtbereik;
  • Er zijn PTZ camera's in verschillende resoluties;
  • Gemakkelijk te installeren, plug & play;
  • De meeste PTZ camera's zijn SmartHome compatibel.

 

Hoe kies je een PTZ camera?

Alle kenmerken en specificaties van een Pan-Tilt-Zoom camera kun je vinden in onze Camera Shop. Onder de tab 'Details' kun je zien over welke kenmerken de camera beschikt.

 

Onder de tab 'Technische specificaties' wordt onder meer de resolutie benoemd, of de camera beschikt over persoonsdetectie, of het werkt met Google Assistant of Alexa enz. Ook zie je of de camera 's-nachts gebruikt kan worden en zo ja, tot hoever de nachtzichtafstand is. Kortom, je vindt hier een compleet overzicht van de technische details van de camera.

 

Als je al deze kenmerken, details en functies hebt bekeken, kun je beter een keuze maken uit ons assortiment.

 

Installatie / gebruik van PTZ camera's

In de handleiding die bij elke Foscam camera in de verpakking zit, staat duidelijk uitgelegd hoe je de pan/tilt/zoom camera moet aansluiten. Dit gaat heel gemakkelijk, via Plug & Play. Als je de stappen volgt uit de handleiding, kan installatie bijna niet fout gaan. Mocht je er toch niet uitkomen, neem dan gerust contact op met onze Support afdeling via ons contactformulier.

 

Ben je niet meer in het bezit van de handleiding, dan kun je deze downloaden op onze website, in de categorie Downloads. Zoek het model dat je hebt aangeschaft en kijk in de map Handleidingen voor de instructie.

 

Bedienen PTZ camera

Bedienen van de Pan-Tilt-Zoom camera's kan op de onderstaande manieren:

 

Foscam app

Je kunt de PTZ camera bedienen met de gratis Foscam app. In de app kun je bijvoorbeeld de pan en tilt instellingen van een camera aanpassen maar je kunt er ook mee inzoomen. Je kunt via de app beelden live bekijken of later terugkijken. 

 

Foscam VMS

Ook kun je gebruik maken van Foscam's Video Management Systeem (VMS). De VMS draait op een computer waarop je gemakkelijk video's kunt opslaan, vinden, bekijken en beheren, alles op één plek! In de VMS kun je ook de camera draaien, kantelen en je kunt inzoomen via de VMS.