IP camera onderhouden

IP camera's die goed onderhouden worden gaan langer mee. Dat geldt natuurlijk ook voor beveiligingscamera's. Door regelmatige reinigingsbeurten (bijvoorbeeld 2x per jaar) verleng je de levensduur van je camera.

 

Het belang van cameraonderhoud

Binnen- en buiten IP camera's trekken, net als andere elektronische apparaten, vuil en stof aan en moeten af en toe worden schoongemaakt.

Buitencamera's hebben vaak een IP certificering. Hoe hoger deze certificering, hoe beter bestand tegen vocht en stof. Als de camera bijvoorbeeld een IP66 certificaat heeft, dan is hij stof- en waterbestendig. De binnenkant schoonmaken is dan ook niet nodig. Maar omdat deze buitencamera's te maken hebben met verschillende weersomstandigheden, kunnen de lenzen geleidelijk vies worden. Vuil zoals zand of pollen kan zich bijvoorbeeld hechten aan het glas waardoor het zicht van de lens minder wordt. Dit kun je voorkomen door een regelmatige schoonmaakbeurt.

 

Hoe maak je een bewakingscamera schoon?

De lens van de camera kun je het beste schoonmaken met een schone, natte doek. Daarna droogmaken met een schone doek. Wat ook kan is het gebruik van speciale schoonmaakdoekjes voor lenzen. Gebruik in ieder geval geen chemische middelen en zorg er voor dat er geen druppels achterblijven op de lens. De behuizing kan schoongemaakt worden met een vochtige doek of borstel.

 

Onderhoudstips en controles

  • Controleer de kabels van je camera. Door blootstelling aan zon kunnen deze uitdrogen en kunnen er breuken ontstaan
  • Voor een beter zicht kun je een anti-regenspray gebruiken waardoor druppels niet op de lens blijven zitten
  • Het kan gebeuren dat spinnen een web maken voor de lens. Dit zie je niet als je overdag beelden bekijkt. Als je echter beelden terugkijkt van de voorgaande nacht en je ziet witte lijnen op het beeld, dan zijn dit vaak spinnenwebben. Voorkom dit met een anti-spinnenspray of verwijder ze met een zachte borstel, ragebol of droge doek
  • Kijk of afdichtingen nog in orde zijn. Rubber onderdelen kun je insmeren met een antivries stift, zodat sneeuw en vorst geen invloed hebben op de afdichtingen