Mijn IP camera beveiligen, enkele tips

Het belang van het beveiligen van je IP camera

Als je een IP camera aanschaft dan is dat meestal om je huis, bedrijf en/of je bezittingen te beschermen tegen ongewenst bezoek. Maar hoe bescherm je nu je camera tegen ongewenst bezoek? 

IP camera beveiligen tegen hacken

Hackers zijn tegenwoordig tot heel veel in staat, maar als je gewoon de juiste (standaard)maatregelen treft kun je jouw camera zo 'hackproof' maken als mogelijk is en voorkom je dat jouw livestreambeelden online te bekijken zijn. 

IP camera tips

Met onderstaande tips maak je het de hacker zo lastig mogelijk om jouw camera te benaderen. 

Gebruik een veilig wifi netwerk

Zorg voor een moeilijk te raden wachtwoord op je wifi netwerk (wijzig in ieder geval het standaard wachtwoord als je dat nog niet gedaan hebt). Dit om te voorkomen dat derden op jouw netwerk kunnen komen. Je IP camera wordt immers ook op dit netwerk aangesloten.

Gebruik een betrouwbare opslagmethode

Beelden van je camera zijn op verschillende manieren op te slaan. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van cloudopslag, een Micro SD-kaart of NAS (network attached storage). De meeste clouddiensten hebben een prima beveiliging. Maar als dat toch niet helemaal prettig voelt, kies dan voor lokale opslag op een SD-kaart of een NAS. 

Nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord

Bij installatie van een Foscam IP camera ben je verplicht om een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Deze moet voldoen aan minimumeisen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken. Gebruik een lastig te raden wachtwoord en maak gebruik van (hoofd)letters, cijfers en speciale tekens. Door het goed toepassen van deze maatregel kan alleen jij gebruik maken van de camera en voorkom je dat anderen toegang krijgen tot je camera.

Update de firmware van je camera regelmatig

Zorg dat je camera bijgewerkt is met de laatste firmware-updates. De firmware zorgt er voor dat je camera doet wat hij moet doen en de fabrikant heeft regelmatig een update hiervoor. 

In de Foscam app kun je bij de 'instellingen' zien of je firmware up-to-date is. Ook zie je daar of je zelf nog actie moet ondernemen of niet. Is dat het geval, voer de update dan gelijk uit.

Op onze downloadspagina kun je ook zien welke versie firmware de nieuwste is.