Voor- en nadelen IP beveiligingscamera

Aansluiten op het computernetwerk kan met een ethernetkabel of (afhankelijk van de camera) via wifi. Over de werking van een IP camera lees je alles in de blog 'Wat is een IP camera?'.

 

Voordelen IP beveiligingscamera

We kunnen een aantal voordelen noemen om een IP beveiligingscamera aan te schaffen. Bekijk ze hieronder en lees daarna ook de nadelen door om tot een weloverwogen beslissing te komen. 

 

Beelden online bekijken/terugzien

De beelden die de Foscam IP beveiligingscamera's maken zijn altijd makkelijk en 24/7 te bekijken via je smartphone, tablet of pc. Je kunt live meekijken maar je kunt de beelden ook altijd op een later tijdstip terugkijken. Hiervoor is een opslagbron (denk aan een SD-kaart) wel noodzakelijk.

 

Intelligente camera's

IP beveiligingscamera's zijn intelligente camera's. Als een camera bijvoorbeeld beweging detecteert, dan geeft het een alarm af (je kunt dit zelf uit- of inschakelen). Dergelijke functies worden steeds verder geoptimaliseerd. Je kunt bijvoorbeeld huisdieren uitsluiten, of andere bewegende objecten, zodat je geen onnodig alarm ontvangt. Er zijn ook camera's waarbij je kunt instellen dat er een spotlight aangaat bij detectie van personen.

N.B.: Niet alle camera's beschikken over deze geavanceerde functies. Kijk bij de technische specificaties van een camera om er achter te komen wat het wel en niet kan.

 

Resolutie

IP camera's zijn er in verschillende resoluties en de beelden die ze maken zijn stukken beter dan de beelden van bijvoorbeeld een analoge camera. Foscam heeft momenteel camera's die variëren in resolutie van 2 tot 5 MegaPixel. In de toekomst wordt dit steeds verder opgevoerd. In het algemeen geldt: Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de beelden.

Uiteraard is het belangrijk te weten waarvoor je beelden maakt. Soms kun je prima volstaan met de beelden van een 2MP (Full HD) camera, soms heb je camera's met een hogere resolutie nodig voor (nog) scherpere beelden, zoals bijvoorbeeld de Foscam SD4, een 4MP Dual-Band WiFi buitencamera. 

 

Besturen via gratis app

Camera's die kunnen draaien en kantelen (Pan/Tilt camera's) zijn via je smartphone of laptop te bedienen. Je kunt dus kijken wie er in de hoek van de kamer staat door de camera die kant op te draaien in de app of op je laptop.

Uiteraard zijn er nog veel meer handige functies van de camera die je via de app of pc kunt uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het koppelen en gebruiken van Google Assistent of Alexa aan je camera.

 

Infrastructuur

De infrastructuur van het Nederlandse internet is vrij compleet en goedkoop. Je kunt dus eigenlijk altijd een IP camera probleemloos op jouw computernetwerk aansluiten. Extra bekabeling is niet nodig.

 

Uitbreiding mogelijk

Je kunt een alarmsysteem met IP camera's altijd uitbreiden. Het is wel afhankelijk van de mogelijkheden van je opname-apparaat of je eigen netwerk met hoeveel camera's je kunt uitbreiden.

 

Nadelen IP beveiligingscamera

Nadelen zijn over het algemeen gerelateerd aan het netwerk. Is de netwerkverbinding goed dan is het een positief punt, is de verbinding slecht, dan zien we het als een nadeel.

 

Stabiele internetverbinding

Zorg voor een stabiele Netwerk- en internetverbinding. Een stabiel netwerk zorgt er voor dat je IP camera goed werkt. De meeste wifi-netwerken zijn tegenwoordig stabiel genoeg voor gebruik van en met IP camera's.

 

Snelheid internetverbinding

Is de internetverbinding stabiel dan zit het meestal ook wel goed met de internetsnelheid. Is je router op een centrale plek geïnstalleerd dan zorgt dat overal in huis voor een goede en snelle wifi-verbinding. De snelheid die je binnen hebt, is buiten niet altijd gegarandeerd. Denk bijvoorbeeld aan muren waar het signaal doorheen moet als de camera buiten hangt, de snelheid neemt dan af. Hierdoor kun je mogelijk stukjes videobeeld missen, en dat wil je natuurlijk liever niet. 

 

Veiligheid

Zorg er voor dat je netwerk goed beveiligd is met een sterk wachtwoord. Als je dit niet doet, kunnen hackers proberen je netwerk te infiltreren en de bediening van je camera overnemen. Of beelden wissen zonder dat je het merkt. 

Lees meer over het beveiligen van je IP camera of netwerk.

 

Netwerk overbelast

Mogelijk is je netwerk sterk genoeg om één IP camera goed te laten werken, maar niet voor meerdere camera's in combinatie met ander gebruik. Je netwerk kan bijvoorbeeld overbelast raken als je een tweede netwerkcamera aansluit, je iets gaat downloaden via de laptop of je streamt iets. Teveel tegelijk kán voor vermindering van stabiliteit en snelheid zorgen.

 

Reset van modem of router

Na een reset van je router of modem (om wat voor reden dan ook) wordt het WiFi-wachtwoord ook gereset. Je zult dan ook het WiFi-wachtwoord van je beveiligingscamera opnieuw moeten instellen. Doe je dit niet dan kan de camera geen verbinding meer maken met het netwerk en dan werkt je camera niet.