Wat is het verschil tussen een dome en een bullet camera?

De dome en de bullet camera zijn de cameratypes die het meest worden gebruikt voor de beveiliging van objecten. Afgezien van de vorm van de camera zijn er nog enkele andere verschillen die we in deze blog zullen aangeven.

 

Wat is een dome camera?

De letterlijke vertaling van dome is 'koepel'. Hiermee wordt de ronde, plexiglazen behuizing bedoeld die om de lens van de IP camera zit en die er voor zorgt dat deze goed beschermd is tegen vandalisme en extreme weersomstandigheden.

 

Een voorbeeld van een dome camera is de Foscam D2EP.

 

Wat is een bullet camera?

De bullet camera lijkt enigszins op een kogel, vandaar de naam 'bullet'. De vaak langwerpige vorm van de bullet camera is zeer herkenbaar, je ziet ze vaak in het straatbeeld, boven snelwegen enz. Bullet camera's zijn soms rechthoekig, soms ronder van vorm. 

Een voorbeeld van een bullet camera is de Foscam FI9912P.

 

Dome camera versus bullet camera

Dome camera Bullet camera
Onopvallend Opvallend, goed zichtbaar
Redelijk eenvoudige montage Eenvoudige montage
Vandalismebestendig Minder vandalismebestendig
Montage meestal aan plafond of overkapping Montage meestal aan muur of plafond

 

Monteren camera

Het monteren en installeren van de bullet camera is niet moeilijk. Als de montagebeugel is bevestigd, kan de camera gemakkelijk geplaatst worden. Daarna kan de camera nog worden bijgesteld om er voor te zorgen dat er beelden van het juiste gebied gemaakt worden. Ook het monteren van de dome camera is niet heel ingewikkeld. Hoe je de camera monteert en installeert wordt allemaal helder en gedetailleerd uitgelegd in de handleiding van de camera. Ben je niet (meer) in het bezit van de handleiding? Ga dan naar onze downloadspagina en zoek je camera. Onder het kopje 'Handleidingen' vind je wat je zoekt.


Bedrading

Elke camera van Foscam heeft een kabelboom, deze dient spatwaterdicht gemonteerd te worden. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een lasdoos (niet inclusief, verkrijgbaar in onze Camerashop). Foscam heeft lasdozen voor zowel bullet als dome camera's. Een lasdoos beschermt de kabels van de camera tegen regen en vandalisme.

 

Binnen of buiten camera

Dome en bullet camera's kunnen beide zowel voor binnen als voor buiten beveiliging gebruikt worden.


Dome camera's worden vaak in winkels aan het plafond gemonteerd, maar als ze een goede IP certificering hebben kunnen ze ook prima buiten worden opgehangen.


Bullet camera's worden voornamelijk gebruikt om een buitenruimte te beveiligen. Om te voorkomen dat de bullet camera wordt gestolen of gesaboteerd is het raadzaam om ze te monteren op een hoogte van 2.5 meter of hoger. 

 

Zichtbaar of verborgen beveiliging

Een dome camera heeft meestal een onopvallend design, waardoor ze minder opvallen in de ruimte waar ze hangen. Daarnaast is de lens, door de behuizing er omheen, minder goed zichtbaar. Mensen kunnen dan niet goed zien waar de lens op gericht is. Het is daardoor moeilijker om de camera(opnames) te ontlopen. Je kunt hier dus zeggen dat er sprake is van onzichtbare beveiliging.


Een bullet camera valt juist op. Dit heeft een afschrikkend effect, waardoor ze een preventieve werking hebben. Bullet camera's zijn heel handig om diefstal, vandalisme en andere criminele activiteiten te ontmoedigen.

 

Vandalismebestendig

Dome camera's zijn vandalismebestendig. Dit komt o.a. door de sterke behuizing en de plexiglazen koepel om de lens. De vandalismebestendigheid wordt aangegeven met een IK-certificering. Deze kwalificatie is terug te vinden bij de technische specificaties van de camera. Hoe hoger de rating, hoe beter.

De bullet camera's hebben ook een stevige behuizing maar hebben niet de beschikking over de sterke plexiglazen koepel zoals de dome camera. Je kunt de bullet camera daarom beter hoger dan 2.5 meter hangen om te voorkomen dat ze de camera proberen stuk te maken.