Wat mag je filmen met een beveiligingscamera?

Wil je naast het bepalen van de beste hoogte voor je beveiligingscamera weten wat de regels zijn en wat je allemaal mag filmen? Dan ben je op het juiste adres! Wij nemen in deze blog met je door wat er wel en niet mag. Zo hang je veilig een camera op om jouw huis te bewaken en voldoe je aan de regels die daarop van toepassing zijn.

 

Regels camera aan huis

Ten eerste mag je met een beveiligingscamera alleen het deel filmen dat nodig is om je huis te beveiligen, dus alleen je eigen bezittingen. Je mag dus niet het huis of de tuin van de buren of de openbare weg filmen. Als je toch (een deel van) de openbare weg filmt omdat het niet anders kan, zorg er dan wel voor dat je de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk schendt. 

 

Ten tweede moet je kenbaar maken dat er een camera hangt, bijvoorbeeld met een waarschuwingsbord of sticker op de voordeur. Je mag dus niet stiekem andere mensen filmen, dat is verboden en strafbaar. Het doel moet altijd zijn dat je je eigen bezittingen wilt beschermen!

Je leest alles over de wettelijke regels die hierin van toepassing zijn op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Wat mag je met de camerabeelden doen?

De camerabeelden mag je binnen huiselijke kring bekijken. Als iemand (herkenbaar) gefilmd is, mag je deze beelden alleen publiceren als de gefilmde persoon hier toestemming voor geeft. Doe je dit zonder toestemming dan is er sprake van privacyschending.

Beelden mogen wel gebruikt worden door de politie (na aangifte) voor bewijs van een overtreding of misdrijf. Deze beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden. Om de politie indirect sneller te helpen bij het doen van een onderzoek, kun je ervoor kiezen om jouw beveiligingscamera aan te melden bij de politiedatabank 'Camera in Beeld'. Door je aan te melden weet de politie dat jouw camera kan worden ingezet als er iets in jouw buurt is voorgevallen en dat ze bij jou kunnen vragen om bepaalde camerabeelden.

 

Gevolgen als je je niet aan de regels houdt

Op het moment dat je de openbare weg of (bezittingen van) buren filmt, geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit houdt in dat je rekening moet houden met privacywetgeving en dat je strafbaar bent als je een overtreding maakt. De Autoriteit Persoonsgegevens is de enige instantie voor deze vorm van toezicht die sancties kan opleggen. Politie en gemeente hebben geen mogelijkheid om sancties op te leggen of te eisen om te stoppen met cameratoezicht. Het enige wat zij kunnen doen is een goed gesprek aangaan met de betrokkenen.