Wat is CCTV?

Wat is CCTV en wat is een IP-camerasysteem?

Er zijn in principe twee soorten videobewakingssystemen:


CCTV (Closed-Circuit TeleVision), ook bekend als analoog. Dit is een 'gesloten' cameracircuit bestaande uit camera's, een recorder en beeldschermen om de gemaakte beelden te bekijken.

Daarnaast is er bewaking met IP-camera's, ook wel netwerkcamera's genoemd. Een IP-camerasysteem bestaat uit IP-camera's evt. in combinatie met een opslagapparaat.

De term CCTV wordt nog steeds veel gebruikt voor camerabewaking, vooral in Engeland, en wordt nog wel eens verward met IP-camerasystemen.


Lees meer over de werking van deze systemen hieronder.

 

Hoe werkt het?

CCTV-systemen bestaan uit camera's en een recorder. De camera's zijn niet verbonden met het internet, maar hebben een directe, analoge verbinding met de recorder. De beelden bekijk je op locatie op een monitor die ook is aangesloten op de recorder. Opgenomen camerabeelden worden niet openlijk gedeeld en zijn ook niet door anderen te ontvangen, het is immers een gesloten circuit. Met de CCTV-camera kun je via de aangesloten monitor goed zien wat er op een bepaalde locatie gebeurt, je kunt live meekijken of later beelden terugkijken. CCTV wordt vooral gebruikt voor preventie/bescherming van een persoon of groepen personen op een vaste locatie zoals bijvoorbeeld de ingang van een gebouw, of voor bijvoorbeeld het monitoren en beoordelen van verkeerssituaties. 


IP-camera's zetten het videosignaal om in digitale informatie die via een netwerk en/of het internet wordt verzonden naar een netwerkopslagapparaat zoals een NVR, server of NAS. Via een app op je smartphone/tablet of een video management systeem (VMS) kun je de beelden bekijken, terugspelen, opslaan enz. Ook IP-camera's worden gebruikt voor bewaking/beveiliging en preventie. Zo kun je tegenwoordig zien wat je huisdier uitspookt, of er vreemde auto's op je oprit staan en je kunt zelfs praten met en luisteren naar personen die voor je huis staan via de IP-camera. 

 

Verschillen tussen CCTV en IP-camera's

Bij het vergelijken van CCTV- en IP-camerasystemen hebben beide voor- en nadelen. CCTV-camera’s hadden in het verleden een lagere initiële prijs in vergelijking met IP-camera’s. Dat is echter nu niet meer het geval, aangezien IP-camera's en opslagapparaten een aanhoudende prijsdaling hebben laten zien. Veel onderzoeken tonen zelfs aan dat de totale kosten van een CCTV-systeem in feite hoger zijn.

 

Bekabeling

CCTV maakt gebruik van COAX- en stroomkabels (per camera naar een DVR), terwijl een IP-camera standaard netwerkbekabeling gebruikt of WiFi. 

Je kunt de IP-camera aansluiten op het computernetwerk met een ethernetkabel of via WiFi. Door een PoE*-switch of -injector te gebruiken, kan een - voor PoE geschikte - IP camera worden gevoed én video's verzenden via een enkele netwerkkabel, waardoor de bekabelingskosten worden verlaagd in vergelijking met CCTV. Bij gebruik van WiFi is de besparing op de installatiekosten mogelijk nog groter.


* Wil je meer weten over PoE (Power over Ethernet) en waar het voor staat, lees dan onze blog 'Wat is PoE en wat kun je er mee'.

Beelden bekijken

IP-camera's maken gebruik van het Internet Protocol (IP). Dit houdt in dat je camerabeelden kunt streamen via het internet en dat je live kunt meekijken met wat er zoal gebeurt in en om het huis (of bedrijf). Je kunt de beelden altijd en overal, waar je ook bent, bekijken.

Bij CCTV moet je de beelden op locatie bekijken en beoordelen. Heb je de beelden op een DVR opgeslagen, dan kun je ze in voorkomende gevallen wel via internet bekijken (ook via een app).

 

Resolutie

IP-camera's hebben tegenwoordig een hogere resolutie dan CCTV-camera's. De hogere resolutie van IP-camera's kan resulteren in een groter gezichtsveld in vergelijking met analoge camera's. Dit betekent dat je het aantal camera's dat nodig is om een specifiek gebied te bekijken kunt verminderen door IP-camera's te gebruiken waardoor de totale eigendomskosten worden verlaagd.

 

Detectie en zicht

IP-camera's hebben een ingebouwde processor waardoor ze meer mogelijkheden hebben dan een analoge camera. Functies zoals (AI) bewegings-, persoons- en voertuigdetectie, groot dynamisch bereik en verbeterde functionaliteit bij weinig licht stellen de camera in staat aanpassingen te maken en gebeurtenissen in de camera zelf te activeren. Functionaliteiten worden regelmatig bijgewerkt en verbeterd.

 

Conclusie

Waar je ook voor kiest, je keuze blijft natuurlijk altijd afhankelijk van je budget en je behoeften. IP-videobewaking is nu de standaard voor videobewaking. En met geavanceerde functies, schaalbaarheid en dalende totale eigendomskosten is kiezen voor IP in plaats van CCTV misschien toch niet langer een moeilijke beslissing.

 

Privacy

Zowel voor CCTV als voor IP-camera's gelden regels en voorschriften. Er is bijvoorbeeld duidelijk onderscheid tussen gebruik van camera's in openbare ruimtes of gebruik in privé-instellingen. Ook zijn er verschillen per land. Wil je weten welke regels gelden voor jou? Kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Foscam

Foscam biedt IP-camera’s en andere netwerkproducten aan met vele mogelijkheden en de nieuwste functionaliteiten zoals AI persoonsdetectie, gezichtsherkenning en dierdetectie. Foscam heeft IP-camera's in allerlei uitvoeringen, voor binnen en voor buiten, bedraad of draadloos en natuurlijk ook complete sets